Nocsak mit találáltam a Demokratában:

"Kezüket csókolom"

Juszt László beérte kétmillió kilencszázezer négyzetméterrel, igaz, vannak halastavai is
"Majdnem mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti" Lehetőleg a saját villája előtti parkban - már ha van az illetőnek. Horn Gyulának például van, Budapest harmadik kerületében. Mostanában Budára tart a gazdagság, vagy ahogy a szociológusok mondják, dzsentrifikálódik a környék. Hát hol egyebütt építkezett volna egy valamikor hivatásos proletár és szakképzett forradalmár, mint éppen kétkezi milliomosok, ki-tudja-hogyan-gazdagodott-meg vállakozók és vagyontalan politikusok környékén.

Amikor miniszterelnöksége idején a jobboldali sajtó megszellőztette Horn ügyét, mindjárt kiderült, hogy nem is olyan nagy az a ház - ehhez persze következetesen szemből kellett fényképezni, mert oldalról látszott volna, mekkora - meg, hogy szégyellhetné magát az ország, ha a miniszterelnökének nem tellene arra, hogy végre saját házában lakhasson - úszómedencével. A medence persze a házon belül van, de hát miért ne lenne, ha egyszer elfér benne. Mellesleg a Postabank építőipari cége volt a kivitelező. Annak a Postabanknak a cége, amelyik egy átlag ember számára elképzelhetetlenül nagy összeget bokázott el pár év alatt, ki tudja, mire. Az építés költségeire kaptunk mindenféle magyarázatot: a Cölöpök című könyv bevételétől a Szent István parki lakás eladásán át a Károly-díjig. Aztán Horn Gyula beköltözött, a "részben szabad" sajtó meg kussolt; a Nyilvánosság klub akkor már rég csak lapított, mint excrementum a gazban.
Szekeres Imrének is van villája. Veszprém megyei KISZ-vezetőként nyilván nem keresett annyit, amennyiből Solymár határában úszómedencés villát lehet építeni és Volvóval lehet járni. Mikor az MSZMP átalakult önmagává, akkor került be kelet-európai tömblakásából az országos politikába egy kelet-európai autón pöfögve. Na, meg persze a Vico Rt. (Fenyő birodalom) felügyelőbizottságába, de oda már a feleségét is magával vitte. Nem is hibáztatható ezért, végülis több zseb többet nyel. Kellett a pénz egy ifjúsági szállodára is.
Kuncze Gábor fivérének is van villája, de az egykori belügyminiszternek, szegénynek, azon a jobb környéken csak egy kis faházra futotta, igaz, közvetlenül a villa mellett. Vagy inkább alatta, merthogy dombon van ez is, az istenadta. A magyar történelemnek egy lélegzetvétellel a legnagyobb marhaságokat mondó belügyminisztere - akiről valamilyen érthetetlen okból az a benyomás alakult ki a közvéleményben, hogy a bűnözők pártját fogja - két évig az íróasztalfiókjába zárva tartotta a prostitúció elleni törvény teljesen kész tervezetét, két évnyi zavartalan bevételi lehetőséget biztosítva ezzel az alvilágnak. Hogy az önkormányzatok akkor már hetente ostromolták a belügyminisztérium rendészeti osztályát, tegyenek végre valamit, az nyilván nem nyomott annyit a latban, mint más szempontok. A legliberálisabb belügyminiszternek természetesen semmi köze nem lehet a testvére nevén lévő villához, ez már csak azért is nyilvánvaló, mert ő maga mondta.
Az olvasó most tegye le a lapot egy pillanatra és képzelje el, amint Kuncze Gábor ráérő idejében félrehúzza faháza ablakának szakadt függönyét és búsan fölfelé nézeget, arra a nagy házra és elgondolkodik, bizony, bizony neki is lehetne olyan, ha egy kicsit még liberálisabb. A hasonló beállítottságú sajtó viselkedésének leírását lásd fent.
Lesz villája Torgyán Józsefnek is, hogy miből, nem tudjuk. Ha nem kezdett volna el összevissza beszélni, egyszerűen arra gondoltunk volna, hogy aki évtizedekig ügyvéd volt, annak egy villaépítést nem kell megmagyaráznia. De ő megmagyarázta. És ez lett gyanús. A vagyonnyilatkozata nyilvánossá tételével sem siet - igaz, a többiek sem szaggatják az istrángot. Most ne beszéljünk Demszky ötletéről, ami elmeorvosi kezelés alatt nem álló embernek érthetetlen, hogy tudniillik ő akkor mutatja meg az övét, ha Orbán Viktor lemond, vagy valami ilyesmi. Talán attól fél, hogy amíg a miniszterelnök nem az ő brancsából való, addig rákérdezhetnek, miből építette Budakeszin az erdő szélén álló villáját - ha már a villáknál tartunk. Szóval Torgyán magyarázkodni kezdett, a liberós sajtó meg olyan veszettül kezdett rá ugatni, ahogyan csak ártatlanokra szokott. Úgyhogy most már végképp nem tudjuk, mit gondoljunk.
Juszt Lászlónak is van valamije. Mindenekelőtt sütnivalója. Különben nem lenne 200 ezer négyzetméter földje a Komárom megyei Súron, egymillió négyzetméter a közeli Ácsteszéren (Táncsics szülőfaluja) egymillió 700 ezer négyzetméter pedig Akán. Erdő, gyep, szántó. Rajta halastavak, ménes, a szín alatt tűzoltókocsi - szereti a nagy autókat. Már ebből is látszik Juszt szerénysége, hiszen a felsorolt birtokok összterülete csak 2,9 millió négyzetméter. Ha még vett volna százezret, mondhatta volna, hogy hárommillió. Ami már igazán szép kerek méret. Mint a Mercedes, a BMW, s a terepjárók a drágábbik fajtákból. Ô azonban inkább a minőséget értékeli. Árgyélus királyfi nevű fekete ménje szépségdíjas lett a Kisbéri Lovas Napokon - tehát a lovakat is szereti. A helybéliek szerint futtat az Epsoni Derbyn. A helybéliek azonban túloznak: erre a derbyre már születése előtt be kell nevezni a lovat, leszurkolni a csinos nevezési díjat, aztán fél évente meg kell újítani a nevezést, mindig nagyobb és nagyobb összegekkel erősítve meg a szándék komolyságát. A ló három évesen futhat először. Ehhez olyan hosszú tenyésztői múlt, a lovas berkekben való olyan ismertség és elfogadottság kell, hogy egy névtelen tévériporter el sem juthat odáig, hogy egyáltalán elfogadják tőle a nevezést. Ámbár...
Egyébként papíron Juszt éppen olyan nincstelen, mint a balliberális politikusok. A birtokok ugyanis nem az ő, hanem tizennyolc éves fia nevén vannak.
Jusztot a hírek szerint Keleti Györgygyel való kapcsolata vitte arra a környékre és egy strómanon keresztül vásárolta fel a földeket. Hántán és Kisbéren szokták is őket együtt látni - a kocsmában jól ismertek. Mellesleg Keleti is vett Hántán csekély 200 ezer négyzetméter földet, amit a képviselők első vagyonbevallásakor fele-fele arányban lányaira iratott. Neki és feleségének holtig tartó haszonélvezeti joguk van. Így már nyugodtan írhatta vagyonbevallásában hogy vagyontalan. Ô is őszinte ember. Azt is teljesen őszintén mondta, hogy nem általa jutottak Juszthoz azok a nemzetbiztonsági bizottságtól kikerült iratok, amelyek nyilvánosságra hozatala miatt a Kriminális című lap szerkesztőségében házkutatást kellett tartaniuk a hatóságoknak. Juszt ekkor ért televíziós karrierje végéhez. Az újsággal azonos című, remekbe szabott bűnügyi műsorával együtt kivágták a Magyar Televízióból.
A lapot egyébként csak formailag jegyezte ő főszerkesztőként, valójában az a Meruk József (korábban a Kurír főszerkesztő-helyettese) volt az éceszgéber, akinek MTI vezérigazgatóvá történő kinevezését éppen hogy csak meg tudta akadályozni az SZDSZ - talán az egyetlen helyeselhető cselekedetét hajtva ezzel végre négy éves kormányzása alatt. A kinevezést személyesen Horn Gyula szorgalmazta, akinek - pontosabban pártjának - 1989-90-ben hat hónapig a választási kampányát vezette. Korábban az MTI tudósítójaként öt évet töltött Moszkvában (később Madridban), sajtóberkekben közszájon forognak titkosszolgálati kapcsolatai, és Magyarországon ő írt először a KGB belső ügyeiről.
Jusztot azonban mint a magyar újságírás egyik rettenhetetlen fenegyerekét ismerhette meg az igazságszerető közönség, mert ő aztán mindig megmondta... Üldözték is miatta, ahogyan az már a becsület bajnokaival lenni szokott egy igazságtalan világban.
Azzal kezdődött, hogy a vágószoba fala visszarúgott. Ez úgy történt, hogy amíg a Híradónál dolgozott, egyszer dühében kirúgta a vágószoba falát, aztán meg őt rúgták ki - nem emiatt. Még Aczél Endre, a Híradó akkori főszerkesztője szabadította meg tőle a nézőket a 80-as évek végén. 1991-től már vállalkozóként készíti műsorait, és egy évvel később, az Ádám című lapban arra a kérdésre, mi szeretett volna lenni, azt
válaszolja, gazdag üzletember, nagyon sok rádiótelefonnal a zsebében; de ez "kicsiben már megtörtént".
Elég volt egy év... Újabb egy év, és már mint gyanúsítottról ír róla újra a sajtó. Legrészletesebben talán a Pesti Riport című bulvárlap, amit papírjának sárga színe és bűnügyi tudósításainak hangvétele miatt csak Sárga Sikolynak neveztek az újságírók. A rendőrség akkor azzal gyanúsította Jusztot, hogy a Szuper Pszt! magazin főszerkesztőjét, Menyhért Mészáros Lászlót ő verette meg egy róla szóló cikk megjelentetése miatt. Az írás vélelmezett szexuális irányultságáról árult el részleteket. Mivel csak az egyik verőember tanúvallomása szólt ellene, a hatóság a nyomozást "bűncselekmény hiányában" megszüntette.
A 48 éves riporter még a szófiai egyetemen tanulta az újságírást, 18 éves fiát azonban inkább amerikai iskolába járatta. Bulgáriai diplomáját ösztöndíjasként 1974-ben angol-bolgár szakon szerezte. Oroszul beszélgetett viszont Szemjon Mogiljevicscsel, aki feltételezett orosz maffiakapcsolatai miatt az Interpol érdeklődését is sikerrel vonta magára, és akinek kis réztáblácskával jelzett díszhelye van a Dohány utcai zsinagógában. Ô egy tavalyi interjújában azt mondta, két újságírót ismer Magyarországon, Vajda Pétert a Népszabadságtól (a Hír és információ rovat vezetője) és Juszt Lászlót. A politikusok közül pedig egyedül Kuncze Gábort, belügyminiszter korából.
Még a Kriminális megszüntetése előtt, melynek címe minősítő jelzőként is ráillett a műsorra, egy másik produkciójának is gátat szabtak, a Nyitott szájnak. Feledy Péter alelnökként azzal indokolta döntését, hogy a Népszava levelezési rovatának nincs helye a képernyőn, sem az ostobaságnak és a demagógiának - tette hozzá később. A milliárdokat elbokázó Princz Gábort barátjának, a Pricztől sokmilliós VIP hitelt felvevő Mester Ákost (168 óra) és az ávós Ipper Pált (TV-híradó) mesterének tartó Jusztnak Budán és a Balaton-felvidéken is van villája, ezért Akán lévő birtokára már csak két hatalmas épületet húzott fel - ilyen szerény ember.
Az öltönyeit Hongkongban varratja, hobbija a vadászat, a lovaglás és a nagy autók, sűrűn cserélve. Az egyiket, egy terepjárót, egyszer ellopták tavaly februárban, de pillanatok alatt visszatalált hozzá, mikor kiderült, hogy az övé. A Mai nap már "Az alvilág visszaszerezte Juszt terepjáróját" felcímmel írta meg az esetet. Ezek után a bűnügyi műsorát is készítő vállalkozásának mi más lehetne a neve, mint "tiszta vonal" alias Clean Line Bt. A műsor megszüntetésekor Szikinger István sietett egy kolumnás írásban a segítségére a reklám szerint "elfogulatlanul" szerkesztett és írt Népszava hasábjain. Keleti György, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke is azonnal mellé állt, bizonygatva, hogy tőle aztán nem kapott a szerkesztő úr semmiféle titkos iratot. Még Kövér Lászlóval az akkori polgári titkosszolgálatokat felügyelő miniszterrel is sajtóvitába keveredett cimborájáért. Mi több, a mindig tárgyilagos Nyilvánosság Klub derék tagjai is kezüket-lábukat törve rohantak felsorakozni mögötte.
Egyedül Vancsik Zoltán, szocialista képviselő záratta volna legszívesebben börtönbe, de ő is csak azért, hogy ezzel a szintén MSZP-s Keletit kompromittálva eltávolíthassa a bizottság éléről és elfoglalhassa a helyét. Legnagyobb ambíciója tudniillik, hogy ő legyen a titkosszolgálati miniszter, miközben már alig látszik a körülötte porzó herointól.
Juszt azóta csak egy regionális kábeltévé műsorában tud feltűnni, meg valamelyik kereskedelmi rádióban. A munkahelye iránti érdeklődésre azt mondja, most "nincs sehol". Azonkívül perekre készül, könyvet ír, és hogy még mivel foglalkozik, arra talán egy mondatából következtethetünk. Ahogy maga nyilatkozta, "majdnem mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti". Hát ez igaz, kezicsókolom. A birtok tényleg szép.